Naast het ontwikkelen van competenties, willen we ook het beste halen uit medewerkers door hen in te zetten op hun sterkten en interesses: talenten. Duurzaamheid is één van onze waarden. De term duurzaamheid wordt meestal toegepast op het milieu en het klimaat. Maar de term is evengoed van toepassing op medewerkers en de manier waarop we omgaan met de natuurlijke energiebronnen in onszelf. Werken volgens je talent maakt het mogelijk om binnen 20, 30 jaar nog steeds boordevol energie te zitten, dus duurzaamheid. Doen waar je goed in bent, is bijna een levensverzekering en een garantie op blijvende goesting in werken en leren, ook op gevorderde leeftijd.

 Doen waar je goed in bent laadt je batterijen op.  Het lijkt paradoxaal, maar door te gaan voor waar je echt goed in bent en het ontplooien van je uniek talent ga je ook waardevoller worden voor je omgeving. Dit sluit perfect aan bij de Ubuntu gedachte. Mensen maken deel  uit  van  een  groter  geheel,  we  hebben  andere nodig om ons te  ontwikkelen.  Iemand  die  zijn of  haar sterke  kanten  in  dienst  stelt  van  anderen,  mensen die hun  kwaliteiten  delen.

 

In de praktijk bij groep ubuntu betekent dit niet dat iedereen enkel moet doen waar hij zin in heeft. Het competentieprofiel blijft belangrijk:  er is een meetlat nodig. Maar de hoofdfocus komt te liggen op waar de medewerker goed in is. Het is de kunst om de minder sterke punten hierin mee te nemen en aan te pakken of het werk zo te organiseren dat het team er geen last van heeft. Als leidinggevende betekent dit in de praktijk dat je je als coach in plaats van te focussen op de kloof met het competentieprofiel en wat iemand niet goed kan en dit te proberen corrigeren, zoekt wat iemand wel goed kan en daar mee verder aan de slag gaan en laten groeien en verbeteren. Onze droom om van iedere medewerker iemand te maken die perfect in het profiel past is volgens een onhaalbare droom en leidt aan beide kanten tot frustraties. We moeten terug naar het ‘natuurlijke’ en leren genieten van elkaars unieke talent. ‘Niets is zo ongelijk als de gelijke behandeling van ongelijken’, ‘Je leert alleen van mensen die verschillend zijn, van gelijke leer je weinig’. Eigenlijk kijken we naar medewerkers zoals we al jaren kijken naar onze cliënten: niet wat ze niet kunnen, maar wat ze net wel kunnen. Of anders gezegd: het glas is niet half leeg, het is half vol.

 

Binnen een ESF project hebben wie hier een reeks van methodieken, tools en processen uitgewerkt die talenten een vast onderdeel maken van het coachen van teams en medewerkers.